Clouddiensten: de grote spelers

Clouddiensten: de grote spelers
Geschreven door Marcel Martens op 21-10-2021 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

Met een steeds grotere vaart migreren bedrijven van eigen digitale infrastructuur naar de cloud. Applicaties, diensten, servers en zelfs besturingssystemen kun je op abonnementsbasis afnemen. Gepaard aan de toenemende investeringen in de cloud, neemt ook het aantal aanbieders van clouddiensten toe. Dit zijn de grootste spelers op de markt.


Amazon Web Services

Amazon Web Services (AWS) werd in 2002 gelanceerd door Amazon. Als één van de pioniers op het gebied van cloud computing is Amazon met AWS uitgegroeid tot de nummer één aanbieder van clouddiensten in de wereld. AWS biedt ongeveer 165 verschillende diensten vanuit wereldwijd verspreide datacenters.


Microsoft Azure

Microsoft Azure is de snelst groeiende cloud-provider in de wereld en staat op nummer 2, achter Amazon, als het om marktaandeel gaat. Net als AWS biedt Azure toegang tot honderden diensten waaronder AI, Machine Learning, Analytics, DevOps, IoT-beheer en virtuele desktops. Vanzelfsprekend biedt Microsoft Azure een naadloze integratie met alle bekende producten van de softwaregigant.


Google Cloud

Google Cloud is het ‘officiële antwoord’ van Google op AWS. Ook Google biedt een waslijst aan diensten via de cloud aan. Voor het grote publiek is vooral Google Workspace (voorheen de G Suite) een bekende. Ook de eigen producten van Google zoals Search, Maps en Gmail maken gebruik van (of zijn een dienst op) het Google Cloud cloudplatform.


Oracle Cloud

Oracle is bekend voor iedereen die zakelijk met databases werkt. Zij bieden ook diensten als IaaS, PaaS, SaaS en (natuurlijk) DaaS (Database as a Service). Met zijn clouddiensten dekt ook Oracle de volledige markt af. Het belangrijkste speerpunt van deze dienstverlener is een zeer hoge beveiligingsgraad in combinatie met automatisch reparerende systemen die eventuele uitval tot een minimum beperken.


Alibaba Cloud

Het Chinese bedrijf Alibaba biedt sinds 2009 clouddiensten aan. Oorspronkelijk werden deze systemen gebouwd om het e-commerce platform van Alibaba te ondersteunen. Op dit moment is Alibaba de grootste cloud-dienstverlener in China. Ook deze aanbieder dekt alle denkbare aspecten van de cloud af. Buiten China wordt ook goed gebruik gemaakt van Alibaba. Het is de nummer 4 speler in de wereld na Amazon, Microsoft en Google.


Kamatera

Cloud-dienstverlener Kamatera is één van de pioniers op het gebied van IaaS (Infrastructure as a Service). Het bedrijf begon al in 1995 met de uitrol van de eerste diensten en werkt tegenwoordig met 13 datacentrums verspreid over 4 continenten. Deze dienstverlener richt zich exclusief op zakelijke klanten en heeft vooral een specialisme op het gebied van load balancing, firewalls en intranetwerken.


Linode

Kort na de start van AWS heeft Linode in 2003 zijn kantoren geopend. Ook deze cloud-provider heeft een snelle groei doorgemaakt. De dienstverlener biedt een volledig pakket aan clouddiensten aan. Het specialiseert zich in cloud-computing waar hoge eisen aan werkgeheugen gesteld worden of waar er behoefte aan toegewijde GPU’s en CPU’s is.


Cloudways

De cloud hosting-diensten van Cloudways zijn vooral gericht op agentschappen, winkels en het MKB. Door Amazon Web Services, Google Cloud, DigitalOcean en Linode als partners in te schakelen kan Cloudways uitgebreide diensten aanbieden. De organisatie zelf legt zich toe op ondersteuning en de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke beheerinterfaces.

De cloud biedt ieder bedrijf kansen om tegen betere tarieven effectiever te werken. Wil jij ook je voordeel doen met deze ontwikkeling, maar heb je moeite de best mogelijke partner te vinden? Neem contact met ons op, wij helpen je een oplossing vinden die precies bij jouw wensen en eisen past.


in Blog

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Voorbeelden van clouddiensten