Clouddiensten versus datacenters

Clouddiensten versus datacenters
Geschreven door Marcel Martens op 02-09-2021 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

Wat is het verschil tussen clouddiensten en datacenters? Het één heeft het ander nodig om te bestaan. Een clouddienst biedt – algemeen gesteld – toegang tot hardware, software of gegevens via internet. Een datacenter bevat heel veel computers die software draaien, gegevens opslaan en die je via internet kunt benaderen. Om een clouddienst aan te bieden heb je daarom – gemiddeld genomen - een datacentrum nodig.

Je zou natuurlijk in theorie ook vanuit je zolderkamer een clouddienst kunnen aanbieden, maar praktisch gezien loop je dan al snel tegen beperkingen aan. Die computer moet altijd aan staan en als er te veel mensen gelijktijdig van jouw computer gebruik willen maken, dan gaan zowel de hardware als de netwerkverbinding tekort schieten. Praktisch stellen we daarom: zonder datacenter geen cloudcomputing.

 

Datacenters verbruiken veel elektriciteit

Beheer en bouw van datacenters is een vak op zich. Grote clusters computers verbruiken enorme hoeveelheden elektriciteit. Het verbruik van grotere datacenters is daarom vergelijkbaar met dat van een kleine stad. Daar komt bij dat die computers in het verbruik van de elektriciteit heel veel warmte genereren. Dat moet gekoeld worden, wat wederom meer elektriciteit vraagt.

Naast een grote vraag aan elektriciteit is er ook behoefte aan heel veel bandbreedte. Dat bepaalt hoeveel data over het internet vanuit het datacentrum te versturen is, en hoeveel er ontvangen kan worden. Grotere datacenters staan daarom dicht bij plekken waar belangrijke koppelpunten van het internet liggen. Zo is er bij Amsterdam een cluster waar Trans-Atlantische en Europese datalijnen bij elkaar komen. Daar staan ook meerdere grote datacenters bij in de buurt.


 

Google, Amazon en Microsoft

Grote bedrijven, en zeker de grote techbedrijven, beheren eigen datacenters. Google, Amazon en Microsoft hebben allemaal faciliteiten over de wereld verspreid. De belangrijkste factoren die de locatie van datacenters bepalen zijn de aanwezigheid van een snelle internetverbinding, toegang tot goedkope stroom en bij voorkeur een kouder klimaat. Zo is IJsland met zijn gemiddelde temperatuur van 5 graden Celsius heel populair bij beheerders van datacenters.

Clouddiensten maken het voor ondernemingen (en zelfs voor particulieren) betaalbaarder en eenvoudiger om digitaal meer te bereiken. Daardoor blijf de vraag naar datacenters toenemen. Voor de grotere techbedrijven is het heel interessant om te zoeken naar technieken die besparing van stroom- en koeling mogelijk maken. Een innovatief voorbeeld daarvan vinden we hier in de Benelux waar Google op een paar testlocaties met rivierwater zijn datacenters koelt.

Verspreid over de wereldt

Minstens zo belangrijk is de wetgeving. De locatie waar data staan, bepaalt welk land toegang kan eisen tot die gegevens. Om aan privacywetten en regelgeving te kunnen voldoen hebben grotere techbedrijven ook om die reden datacenters op verschillende locaties in de wereld. Bij de betere dienstverleners kun je aangeven dat je data Nederland of de EU niet mag verlaten. Als je aangeeft dat de gegevens binnen bepaalde grenzen moeten blijven, dan worden ze zelfs bij het maken van back-ups alleen naar andere datacenters binnen die grenzen verplaatst.

Niet alle datacenters zijn gelijk. Internationaal is er een standaard afgesproken om de kwaliteit en omvang van een datacenter aan te kunnen geven. De kleinste datacenters hebben een zogenaamde T1 graad. De allergrootste faciliteiten voldoen aan de T4 graad. Die graad geeft aan hoeveel apparatuur, oppervlak en redundantie er is, en legt de gegarandeerde beschikbaarheid van de computers vast (bij T1 99,67% van het jaar en bij T4 99,99%).

Vraag je je af hoe je clouddiensten versus datacenters moet zien, dan is dat binnen dit perspectief. Een clouddienst biedt je toegang tot hardware, software of opslag, een datacenter zorgt dat je een clouddienst kunt afnemen.

Wil je met jouw bedrijf aan de slag met de cloud, maar ben je de weg tussen de datakabels kwijt? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, en we helpen je op weg.

Heb je nog een vraag? Post dan aub een reactie hieronder, je bent vast niet de enige met deze vraag. Op deze manier kan ik in een keer de vraag voor meerdere mensen beantwoorden.


in Blog

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Clouddiensten vs. Software