Clouddiensten versus on-premise

Clouddiensten versus on-premise
Geschreven door Marcel Martens op 28-07-2021 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

Als het op beheer en opslag voor je gegevens draait, komt je snel uit op de vraag clouddienst versus on-premise? Maar wat is beter voor jouw bedrijf? Leg je je hele hebben en houden in handen van een ander, of draag je zelf zorg voor je gegevens, hardware en software? Laten we de twee opties langs elkaar leggen en kijken wat het beste is.

Kies je voor een clouddienst dan:

  • staan je data op een computer waar jij (meestal) niet bij kunt;
  • Heb je overal toegang tot je data, met het device van jouw keuze;
  • Ben je afhankelijk van de leverancier als het aankomt op dataveiligheid;
  • Bepaalt de dienstverlener aan welke andere diensten jij kan koppelen.

 

Bij de keuze voor on-premise geldt:

  • Dat je data op je eigen computers staat;
  • Je zelf toegang moet regelen om daar vanaf andere locaties bij te kunnen;
  • Beveiliging van de data (én de apparatuur) jouw verantwoording is;
  • Je zelf bepaalt aan welke diensten je koppelt, mits je die koppeling ook kan realiseren.

 

Wat is beter cloud of on-premise?

Wat beter is? Daar kunnen we een makkelijk antwoord op geven: ‘Dat hangt van jouw situatie af’. Maar helemaal eerlijk is dat niet. Laten we veronderstellen dat je voorkeur uitgaat naar on-premise. Je bent uiteindelijk gaan ondernemen omdat je zelf heel goed weet wat je wilt. Het is niet meer dan logisch om dat ook toe te passen op het beheer van je gegevens. Kies je voor je eigen hardware, dan komt gelijk één vraag naar voren: hoe ga je die hardware aan internet hangen?

Als je bedrijfsmatig toegang tot gegevens wilt hebben, dan volstaan eenvoudige privé of (klein-)zakelijke aansluitingen niet. Je gaat daar namelijk te veel van vragen. Daarom zit je al snel vast aan de huur van een locatie in een datacenter om je hardware neer te zetten. Zogenaamde colocatie hosting. Dan heb je toegang tot een snelle verbinding en hou je controle op je hardware (behalve je netwerkinfrastructuur).

Je zal vervolgens niet de eerste zijn die bij het plaatsen van de eigen apparatuur merkt dat er betere apparatuur naast die van jou staat. Voor je het weet lift je mee met de goeie ideeën van je buren. Ben je een jaar verder, dan durven we bijna te wedden dat je je hardware gaat huren. Je kan niet tegen al het moois op kopen, en de eisen van je bedrijf blijven met je winst mee groeien. Tenzij je heel specifieke wensen hebt, meestal ingegeven door bedrijfseigen oplossingen, dan blijkt het al snel eenvoudiger, makkelijker én goedkoper om mee te gaan met de standaard en daarom te huren.


 

Wie kan er nu werkelijk kiezen?

Oké je hebt besloten je hardware te huren (of leasen). Je eerste ‘eigen’ blade server is al afgeschreven en je bent aan je maandbedrag voor hardware gewend. Dan heb je nog steeds voordeel met on-premise. Jij bepaalt namelijk wat er op jouw gehuurde hardware draait. Mooi toch?

Maar is dat zo mooi? Maakt het voor jouw dagelijkse werkzaamheden uit welk besturingssysteem je hardware heeft? Nee? Heb jij specifieke eigen software nodig? Zo ja, werk je ook met generieke pakketten? Gemiddeld genomen zien wij zelfs bij organisaties die met veel specialistische software werken vooral ook standaard applicaties draaien. Iedereen gebruikt Word, Excel en PowerPoint zullen we maar zeggen. Waarom lastig zelf installeren en beheren als je dat voor een zeer schappelijk bedrag ook kan uitbesteden?

Ga je toch zelf je software beheren, regel je dan ook je eigen beveiliging? Een goede back-up strategie is nog wel op te zetten (als je jezelf er ook maar aan houdt). Maar hoe voorkom je dat hackers er met je data vandoor gaan? Heb jij iemand in dienst die je kan beschermen tegen virussen, malware, ransomware en ga zo maar door? De dreigingen nemen toe en goede bescherming daartegen bieden is een vak op zich. Mensen die dat echt kunnen zijn schaars, duur en moeilijk te vinden. Dat maakt het nog aanlokkelijker om je softwarebeheer uit handen te geven. Dan hoef je alleen nog druk te maken over je eigen specifieke applicaties.

 

Wat heb je in huis gehaald?

Kort samengevat. Je hebt besloten dat je zelf je apparatuur wel regelt. Maar het is bewerkelijk om zelf hardware te onderhouden en te updaten. Zeker als je toch al ruimte in een datacenter huurt omdat je mensen overal bij hun gegevens willen. Daarom huur je de hardware. Gelijktijdig blijkt de software beveiligen en up-to-date houden ook niet zo eenvoudig. En waarom zou je daar zelf zoveel tijd en geld in steken als je het voor een schappelijk bedrag kunt huren?

Wat heb je dan precies in huis gehaald met je on-premise oplossing? Je huurt je hardware, je software en je infrastructuur. Dat noemen wij cloud. Alleen ben je niet op de beste clouddienst ingestapt, maar op lapmiddelen en een allegaartje aan clouddiensten omdat je dacht voor on-premise te gaan.

Doe daarom een stap terug. Ga na welke applicaties uniek zijn voor jouw branche of bedrijf. Zet die op een rij. Zoek vervolgens een cloudprovider die goede service levert, alle standaardsoftware aan je aanbiedt op acceptabele hardware én die ook nog eens de applicaties die jij wenst beschikbaar kan maken. Je hebt dat twee verstandige keuzes gemaakt: je bent afgestapt van antiek on-premise werken én je hebt een dienstverlener gekozen die bij je past.

 

Zoek jij hulp bij het maken van twee verstandige keuzes in één keer? Neem contact met ons op, wij staan voor je klaar.


in Blog

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Clouddiensten versus SaaS