Clouddiensten versus SaaS

Clouddiensten versus SaaS
Geschreven door Marcel Martens op 05-08-2021 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

Is er verschil tussen clouddiensten versus SaaS? Jazeker. Alhoewel velen zich schuldig maken aan uitwisselbaar gebruik van de twee termen. SaaS is de afkorting van Software as a Service en duidt op software die je als dienst via de cloud afneemt. Daarmee is het een clouddienst. Maar clouddiensten hoeven niet per se ook SaaS te zijn.

Zowel clouddiensten als SaaS staan op dit moment weer helemaal in de kijker. Je hoeft niet meer alle hard- en software zelf in huis te halen. Groeit je bedrijf, dan kan je de oplossing met je mee laten groeien. Je zit ook niet vast aan afschrijvingen maar betaalt in plaats daarvan een vast bedrag per maand in ruil voor datgene wat je nodig hebt.


 

De geschiedenis herhaalt zichzelf

Innovatief? Misschien niet zo erg als we soms doen voorkomen. Lang geleden, toen je nog een flinke kamer nodig had om een ‘minicomputer’ neer te zetten, waren SaaS en cloud eigenlijk de norm. Het had natuurlijk wel een iets andere naam.

Om iets met de minicomputer te doen had je een zogenaamde terminal nodig. Dat had eigenlijk niet heel veel meer om het lijf dan een scherm en een toetsenbord. Met de terminal kreeg je toegang tot de minicomputer. Werkte je voor een groot bedrijf, dan kwam die terminal wellicht uit op een mainframe. Die nam dan gelijk een halve sportzaal in beslag (het mainframe, niet je terminal).

Met de kersverse nieuwe hit van Doe Maar op de radio kon je op je terminal je werk doen. De systeembeheerder kende jou quotums toe. Je kon toegang tot applicaties vragen, had een maximale opslag ter beschikking en mocht de processor en andere hardware voor maximaal zoveel procent belasten.

De jaren ’80 vorderden, Doe Maar ging uit elkaar en IBM gaf ons allemaal de kans een eigen microcomputer te kopen: de IBM compatible PC. Met de opkomst van die computers nam voor gemiddeld gebruik de behoefte aan servers en mainframes af. We laten hier de opkomst van internet en ERP-software voor het gemak even buiten beschouwing. De gemiddelde gebruiker ging – zoals IBM dat omschreef – van een thin client naar een rich client.

 

Thin client versus rich client

Een thin client verwees onder meer naar de oude domme terminals. Die konden op zichzelf niet echt iets. Een rich client, eerst de desktop en later de laptop, had alles aan boord om zelf software te draaien. Waarom kostbare kamers in je bedrijfspand opofferen aan computerhuisvesting? Iedereen kon alles wat nodig was op het eigen bureau kwijt.

Dat is allemaal leuk en aardig natuurlijk. Maar de opkomst van de laptop maakte beheer, beveiliging en back-up van gegevens ineens heel belangrijk. Kon je in een nog grijzer verleden heel slordig één papieren dossier in het openbaar vervoer laten slingeren, met een laptop kun je het hele archief in één keer vergeten.

Buiten beveiliging om kleeft er nog een ander nadeel aan rich clients. Hoe rijm je opslag van gegevens op individuele machines met de behoefte om samen te werken? We hebben de afgelopen decennia heel wat oplossingen voor dit probleem de revue zien passeren. Daarbij staat natuurlijk de bedrijfsschijf (Network Attached Storage) op nummer één. Allemaal eigen mappen met nummertjes op de ‘gedeelde harde schijf’. Dat werkt best aardig, maar niet als mensen ineens besluiten onderweg en thuis te werken.


 

Clouddiensten en SaaS

De opkomst van meer mobiliteit - mede met dank aan de smartphone - heeft de limieten van een NAS op kantoor laten zien. Gelukkig is het internet (dat we net gemakzuchtig even buiten beschouwing lieten) blijven groeien. Waar je eind jaren tachtig een klein dansje deed als je een netwerkverbinding binnen je bedrijf aan de praat had, kun je nu met minimale inspanning met een vers gekochte telefoon een internetdienst in China afnemen.

Dat schept mogelijkheden. We kunnen – met een buiging naar de goede oude tijd – nu weer toegang krijgen tot grote computers. Daarbij zijn we niet gelimiteerd door netwerkkabels. Internet is draadloos en alles wordt voor ons geregeld. Dat betekent dat die telefoon, tablet of zelfs laptop niet op zichzelf hoeft te werken.

 

Neem software als dienst af

Het resultaat is te zien. Je hoeft tegenwoordig software niet te installeren om het te gebruiken. Sterker nog, je kunt het als dienst afnemen. Dat noemen we Software as a Service (SaaS). Maar internet maakt meer mogelijk. Ook diensten die niet direct software-gerelateerd zijn (zoals bestandsopslag of extra rekenkracht) kun je huren. Alle computeractiviteiten die je via internet kunt afnemen worden samen ‘clouddiensten’ genoemd.

En dat is de lange versie van het antwoord op de vraag clouddiensten versus SaaS. SaaS is een clouddienst. Spotify overigens ook, mocht je een willekeurig nummer van Doe Maar in je hoofd hebben en het nu willen afspelen. De cloud heeft wat weg van vroeger, maar is stiekem ook innovatiever dan je denkt. 

Heb je vragen over de mogelijkheden van clouddiensten of SaaS voor jouw organisatie? Neem contact met ons op.


in Blog

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Clouddiensten vs hosting