Cloudservices en -providers - Cloudserver

Cloudservices en -providers - Cloudserver
Geschreven door Marcel Martens op 13-01-2022 Laatst bijgewerkt op 22-03-2024

Een IT-landschap zonder cloud is tegenwoordig bijna niet meer voor te stellen. Cloud-services en providers zorgen voor online opslag, toegang tot applicaties, mogelijkheden om samen te werken en eenvoudige onboarding van nieuwe medewerkers. Een eigen serverruimte is daardoor volledig overbodig.

De snelle adoptie van cloudoplossingen zorgt voor een onstuimige groei van de markt. Zo becijferde Synergy Research Group dat de maandelijkse omzet van cloudproviders voor het enterprise in anderhalf jaar bijna verzesvoudigde van 7,5 miljard dollar omzet per kwartaal naar 42 miljard dollar per kwartaal. Het zal niemand verbazen dat ook kleinere bedrijven massaal gebruik maken van de oplossingen die geboden worden. De bedragen die daar omgaan, zitten niet in deze cijfers.

 

25 miljard dollar investeringen per kwartaal

Om de snelle groei van cloud mogelijk te maken doen grote bedrijven stevige investeringen. Amazon, Google en Microsoft besteden gezamenlijk naar schatting 25 miljard dollar per maand aan infrastructuur. Zij leggen het zwaartepunt van die investeringen bij hun enorme datacentra. Inmiddels hebben ze samen meer dan 340 zogenaamde ‘hyperscale data centers’ verspreid over de wereld gebouwd.

Als je jezelf bedenkt dat kleinschaligere aanbieders in deze cijfers niet meegenomen zijn, dan kun je je voorstellen hoe enorm de markt voor cloud is. De top 3 cloud-providers in volgorde van omvang zijn: Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud Platform.

 

Amazon Web Services

Al in 2006 begon Amazon met de uitrol van Amazon Web Services (AWS). Het bedrijf heeft daarmee de basis voor de grootste clouddienst van dit moment gelegd. AWS bestaat uit een mix van diensten waaronder IaaS (Infrastructure as a Service), PaaS (Platform as a Service) en SaaS (Software as a Service). AWS was één van de eerste cloudproviders die ‘pay-as-you-go’ introduceerde. Je neemt als klant alleen datgene af dat je nodig hebt. Gaat je bedrijf groeien, dan groeit de dienst met je mee.

Tegenwoordig is AWS niet meer weg te denken uit de internetwereld. Enorme websites zoals Netflix, Twitch en Facebook maken gebruik van AWS. Ieder bedrijf dat behoefte heeft aan rekenen op afstand, applicaties op een server of online opslag kan in theorie op AWS terecht. Het kan heel goed voorkomen dat jouw cloudprovider indirect gebruik maakt van AWS om zijn diensten aan te bieden.


Microsoft Azure

In 2010 lanceerde Microsoft officieel het Azure platform (toen nog Windows Azure). Dit cloudplatform werd ontwikkeld op basis van software van Groove Networks. Ray Ozzie, de oorspronkelijke bedenker van de mail- en agendaoplossing Lotus Notes, gaf intern leiding aan het ontwikkelteam. Azure is een cloud-computing dienst en biedt IaaS, PaaS en SaaS aan.

Onder de klanten van Microsoft Azure zitten onder meer eBay, Boeing en Samsung. Alhoewel het platform allerlei oplossingen aankan, heeft het natuurlijk een streepje voor als het om Microsoftdiensten gaat. Microsoft is ambitieus in de cloud. In 2020 werd Azure Orbital door Microsoft gelanceerd. Hiermee kunnen klanten Azure inzetten om zonder eigen grondstation direct met satellieten te communiceren.

 

Google Cloud Platform

Het Google Cloud Platform is een collectie van gereedschappen die de zoekgigant intern inzet om zijn diensten zoals Search, YouTube en Gmail in de lucht te houden. In 2008 kreeg een selecte groep ontwikkelaars toegang tot deze gereedschappen onder de naam App Engine. In 2011 kreeg iedereen die dat wilde van Google toegang. Inmiddels is er een waslijst aan IaaS-, PaaS- en Saas-diensten aan het Google Cloud Platform gekoppeld.

Het Google Cloud Platform wordt ingezet door allerlei grote bedrijven waaronder Spotify, Philips en Coco-Cola. Bij de introductie van het platform dat Google zelf gebruikt, viel indertijd op dat de zoekgigant zijn eigen hardware ontwerpt en bouwt, tot aan de koeling en stroomvoorziening van de servers toe. Tegenwoordig maakt de zoekgigant, als beheerder van één van de grootste privénetwerken in de wereld, zelfs reclame met het feit dat ze volledige controle over hun netwerk hebben.


 

Welke cloudservices en -providers?

Het enige dat de enorme investeringen in cloud overschaduwt is de vraag naar cloud-services. Hoe kostbaar investeringen kunnen zijn, blijkt wel uit de namen van de grootste cloud-providers. Er zijn natuurlijk ook spelers die op kleinere schaal diensten aanbieden en specialisten die zich op een specifieke niche richten.

Als normale organisatie kun je hier je voordeel mee doen. Jij koopt tegen een aantrekkelijk maandtarief toegang tot een complexe infrastructuur die door de grootste computerbedrijven in de wereld in de lucht gehouden wordt.

Daar zit ook een keerzijde aan. Als jij je met jouw bedrijf niet op IT focust, en al helemaal niet op de cloud, dan kan de markt overweldigend lijken. Moet je voor één van de grote drie kiezen of is er een kleinere speler die jou beter kan bedienen? Hoe neem je überhaupt een dienst af? Welke dienst? Heb je misschien al cloud in gebruik? Om die vragen juist te beantwoorden - en de best mogelijke ondersteuning te krijgen - kun je het best vertrouwen op een specialist die je in het proces begeleidt. Benieuwd wie je daarmee kan helpen? Klik op de contactpagina van deze blog, wij helpen je graag verder.

 


in Blog

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Cloud-services of server?