Deel 2: Hoe kun je er met DKIM voor zorgen dat jouw e-mail niet in de spam van de ontvanger beland?

Deel 2: Hoe kun je er met DKIM voor zorgen dat jouw e-mail niet in de spam van de ontvanger beland?
Geschreven door Marcel Martens op 13-02-2023 Laatst bijgewerkt op 29-03-2024

DKIM: Waarom is het belangrijk voor jouw e-mail en hoe voorkom je spam-filtering.

Stel je eens voor: je hebt een belangrijke e-mail verzonden naar je klant of partner, maar je ontvangt nooit een reactie. Wat is er gebeurd? Misschien is de e-mail geblokkeerd door de spam-filter van de ontvanger.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je e-mails te beveiligen met DKIM (DomainKeys Identified Mail). In dit artikel gaan we uitgebreid in op wat DKIM precies is, waarom het zo belangrijk is en hoe je kunt controleren of het juist is ingesteld.

   

Wat is DKIM?

DKIM is een technologie waarmee een e-mail verzender zijn identiteit kan bevestigen aan de ontvanger. Dit gebeurt door middel van een digitale handtekening die aan de e-mail is toegevoegd. De ontvanger kan deze handtekening verifiëren door te kijken of deze overeenkomt met de publieke sleutel die is opgeslagen in de DNS-records van de verzender.

 

Waarom is DKIM belangrijk?

DKIM is belangrijk omdat het helpt om phishing en andere vormen van frauduleuze e-mail te voorkomen. Als een e-mail is voorzien van een DKIM-handtekening, weet de ontvanger zeker dat deze e-mail afkomstig is van de verzender die beweert de afzender te zijn. Dit vermindert het risico op fraude en helpt bij het voorkomen van spam-filtering.

 

Wat doet DKIM?

DKIM voegt een digitale handtekening toe aan de e-mail header. Deze handtekening bevat informatie over de verzender, zoals de domeinnaam, en een cryptografische code die is gebaseerd op de inhoud van de e-mail.

Als de ontvanger de e-mail ontvangt, controleert de e-mail server of de handtekening overeenkomt met de publieke sleutel die is opgeslagen in de DNS-records van de verzender. Als de handtekening niet overeenkomt, dan is er sprake van een verdachte e-mail en kan deze worden geblokkeerd of als spam worden gemarkeerd.

Het private en publieke sleutelpaar is een fundamenteel aspect van DKIM. Als we het hebben over DKIM, dan hebben we het over een techniek die zorgt voor de integriteit van e-mail. Hierbij worden digitale handtekeningen gebruikt om te bevestigen dat de inhoud van de e-mail niet is veranderd sinds deze is verzonden.

Om dit te realiseren, wordt gebruik gemaakt van een private en een publieke sleutel. Deze sleutels worden samen gebruikt om de handtekeningen te maken en te verifiëren. Hierbij wordt de inhoud van de e-mail met de private sleutel van de verzender ondertekend. Deze ondertekening wordt vervolgens aan de e-mail toegevoegd in de vorm van een nieuwe header die DKIM-Signature wordt genoemd.

De ontvanger van de e-mail verifieert vervolgens de handtekening door middel van de publieke sleutel die voor de verzender is gepubliceerd in de DNS-records. Als de handtekening overeenkomt met de inhoud van de e-mail, dan betekent dit dat de inhoud niet is veranderd sinds deze is verzonden. Dit vergroot het vertrouwen van de ontvanger in de e-mail en vermindert de kans dat deze in de spamfolder terechtkomt.

Samengevat: Het private/publieke sleutelpaar is een cruciale component van DKIM en zorgt ervoor dat de integriteit van e-mail wordt bewaard door middel van digitale handtekeningen.

 

Visuele weergave van de stappen die DKIM uitvoert:


 

Hoe kan ik controleren of DKIM goed is ingesteld?

Er zijn verschillende manieren om te controleren of DKIM goed is ingesteld. Een mogelijkheid is het gebruik van online tools, zoals MX Toolbox of DKIM Validator. Met deze tools kun je een specifiek domein controleren op de aanwezigheid en correctheid van een DKIM-handtekening.

Een andere mogelijkheid is om de header van de e-mail te inspecteren. Als DKIM correct is ingesteld, dan zou er een DKIM-handtekening moeten worden weergegeven in de header van de e-mail. Deze handtekening zou de afzender moeten bevatten, evenals informatie over de inhoud van de e-mail.

 

Dit ziet er ongeveer als volgt uit:

DKIM-Signature: v=1; a=rsa-sha256; c=relaxed/relaxed;
d=domain.com; s=selector;
h=From:Subject:Date:Message-ID:To:MIME-Version:Content-Type;
bh=hash;
b=signature

 

Hoe draagt DKIM eraan bij dat mijn mail niet in de spam van de ontvanger terecht komt?

DKIM zorgt ervoor dat de ontvanger zeker weet dat de e-mail die ze ontvangen, daadwerkelijk van jou is. Dit betekent dat de ontvanger de e-mail niet zal beschouwen als spam of phishing. Omdat DKIM ervoor zorgt dat de e-mail niet kan worden gemanipuleerd tijdens de verzending, zijn spamfilters minder geneigd om e-mails met een geldige DKIM-verificatie als spam te markeren.

Om te zorgen dat jouw e-mails de beste kans hebben om niet als spam te worden gemarkeerd, is het belangrijk om DKIM en andere antispamtechnologieën te implementeren (zie deel 1: Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw e-mail niet in de spam van de ontvanger beland?). Wanneer deze technologieën correct worden geïmplementeerd en beheerd, verminderen ze aanzienlijk de kans dat jouw e-mails in de spam van de ontvanger belanden.

 

Conclusie

DKIM is een belangrijke technologie die ervoor zorgt dat jouw e-mails niet in de spam van de ontvanger belanden. Het zorgt voor authenticatie en integriteit van de e-mail, waardoor de ontvanger zeker weet dat de e-mail die ze ontvangen, daadwerkelijk van jou is. Als je deze technologie correct instelt en beheert, verminder je aanzienlijk de kans dat jouw e-mails als spam worden gemarkeerd.

 

Heb je vragen of kun je wat hulp gebruiken? Neem gerust contact met ons op we helpen je graag!

je nog meer vragen stel ze gerust hieronder.

  Welke stap zet jij vandaag? Bekijk ons aanbod.

Zoek je een partner om te overleggen wat voor jou noodzakelijk is? Wij staan voor je klaar.


in Blog

Deel deze post

Labels

Onze blogs

Aanmelden om een reactie achter te laten
Cloud Werkplek: de voordelen van een flexibele werkomgeving